Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu anunță în raportul său că printre cele mai costisitoare maladii pentru care s-au făcut decontări în 2017 se numără boala Gaucher, afecțiunile reumatice, dar și hepatitele virale și cazurile de cancer.

Boala Gaucher este o maladie genetică foarte rară, iar implicațiile pentru pacient – foarte grave, dacă nu are acces la tratament. Potrivit statisticilor, în lume această boală este diagnosticată la o persoană din 50.000 sau chiar o persoană la 200.000. În România, incidenţa bolii Gaucher este de 1 la 100.000. Boala este diferențiată în trei tipuri, însă primul este cel mai frecvent întâlnit. Printre simptome se numără retardul de creștere, splina și ficatul mărite, fracturi foarte frecvente ale oaselor, dar și retard mental. Uneori este greu de diagnosticat, din cauza formelor asimptomatice (care nu prezintă simptome specifice). Este printre cele mai costisitoare maladii, Casa Județeană de Sănătate plătind aproape 100.000 de lei pentru un singur pacient pentru tratamentul de un an.

În cazul altei maladii rare – distrofia musculară Duchenne – tratamentul pe parcursul unui an costă 155.000 de lei. În total, în județul Sibiu există doi copii diagnosticați cu acest sindrom. Maladia este ereditară și afectează exclusiv băieții și se manifestă prin deteriorarea mușchilor scheletici. Pentru această maladie gravă nu există vindecare, tratamentele existente sunt administrate doar pentru a încetini evoluția bolii. Totuși, decesul în cazul distrofiei musculare Duchenne poate surveni foarte devreme, chiar și la vârsta de 20 de ani.

Tratamentul hepatitei C este în continuare printre cele mai costisitoare și variază de la 140.000 de lei și 221.000 de lei durata unei terapii. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu anunță că un număr de 78 pacienți cu hepatita C au primit tratament fără interferon cu medicamente care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, costul terapiei pentru o perioadă de 12 săptămâni, fiind în sumă de 140.102,82 lei pentru schema cu Viekirax și Exviera sau 221.831,31 lei pentru tratamentul cu Harvoni, preparat original al companiei americane Gilead Sciences.

De asemenea, prin programul național de boli cardiovasculare au fost tratați anul trecut 578 de pacienți. Patru dintre ei au beneficiat de intervenții costisitoare, care ajung în medie la 103.000 de lei per pacient. Este vorba despre tratamentul bolnavilor cu stenoze aortice, declarați inoperabili sau cu risc chirurgical foarte mare, prin tehnici trans-cateter.

Printre cele mai scumpe maladii sunt și cele reumatice – boala cronică inflamatorie intestinală, poliartrita reumatoidă, spondilita ankilozantă, artropatie psoriazică, artrită juvenilă – care implică costuri între aproape 58.000 de lei – și 27.000 de lei pentru un bolnav tratat pe parcursul unui an. Aceste maladii pot afecta grav persoana adultă, aducând prejudicii economice, nu pentru familie, dar și pentru societate, întrucât poate afecta capacitatea persoanei de a munci. Dintre acestea sunt foarte grave formele autoimune, când organismul se atacă pe sine.

Alte date

Pentru tratamentul bolnavilor de cancer:

În 2017 au fost tratați 2.355 pacienți cu un cost mediu per pacient pe an de 11.278 lei. Dintre aceștia 349 au beneficiat de medicamente cu aprobare CNAS pana la 01.03.2017 și ulterior cu formular specific pentru verificarea criteriilor de eligibilitate, cu un cost mediu per bolnav pe an de 57.002,30 lei. Serviciile de radioterapie au fost în valoare de peste 11 milioane de lei, acoperind necesarul pentru 875 pacienţi.

22 de pacienți cu hemofilie au fost tratați, cu un cost mediu per an de aproape 48.000 de lei pentru un pacient.

2 pacienți au fost tratați de talasemie, cu un cost mediu per an de peste 29.000 de lei.

355 de pacienți au beneficiat de dializă, cu un cost per pacient de peste 66.000 de lei.

57 de pacienți au beneficiat de tratament medicamentos post-transplant, în sumă medie de 13.000 de lei de bolnav pe an.

 

0 thoughts on “Cele mai costisitoare boli printre sibieni. Care este cea mai rară boală”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *